Annuïteitenhypotheek

Een annuïteiten hypotheek lost u tijdens de looptijd volledig af, dit met 100% zekerheid.Als de hypotheekrente niet wijzigt, betaalt u maandelijks een vast bedrag ,de zogenoemde annuïteit. Dit vaste bedrag bestaat uit rente en een deel aflossing, vaak aanvullende ook nog een aparte overlijdens risicoverzekering.

Mogelijkheden van een annuïteitenhypotheek
Tijdens de rentevaste periode blijft de bruto maandlast het zelfde. In het begin lost u relatief weinig af en betaalt u maximaal aan rente. Aan het einde van de looptijd lost u veel af en betaalt u minder rente. Uw hypotheek is gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd. Deze hypotheekvorm is opnieuw sinds de nieuwe fiscale regelgeving van 1 januari 2013 de meest voorkomende hypotheekvorm. Naast deze hypotheek vorm is alleen nog een hypotheek op basis van lineaire aflossing fiscaal aftrekbaar voor nieuwe hypotheken.

Bij het aangaan van een annuïteitenhypotheek betaald u eerst vooral rente.

Naarmate de duur van de hypotheek vordert gaat u meer aflossen. Echter worden de maandlasten gedurende de gehele looptijd gelijk gehouden.

Afbetalingsmogelijkheden van een annuïteitenhypotheek
U lost u uw gehele hypotheek maandelijks af binnen de looptijd van meestal 30 jaar. Gedurende de looptijd blijft u recht houden op hypotheekrenteaftrek.

Past deze hypotheek bij mij en hoe vraag ik deze aan?
Benieuwd of de annuïteitenhypotheek bij u past? Wij komen graag bij u langs, wanneer het u uitkomt om de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek te bespreken. Natuurlijk kijken we dan ook of het mogelijk is voor u een annuïteitenhypotheek af te sluiten.

Advies met hoofd en hart

Snijders & Van der Kooi is een erkend hypotheekadviseur/financieel adviseur.

Door onze jarenlange ervaring weten we waar u op moet letten bij het afsluiten van een Annuïteiten Hypotheek. Door onderstaande vragen door te nemen voorkomt u verrassingen en bieden wij u een eerlijke en transparante verzekering zonder addertjes. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Zijn er verschillen met een Aflossingsvrije Hypotheek?

Bij de Annuïteitenhypotheek lost u tijdens de looptijd elke maand een deel van de hypotheek af. Op de einddatum is uw hypotheek volledig afgelost. Bij een Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u alleen rente. U lost niet af tijdens de looptijd van de hypotheek. Dit moet u in één keer aan het einde van de looptijd doen uit eigen middelen. Bijvoorbeeld met spaargeld of de verkoopopbrengst van uw woning. Bij de Annuïteitenhypotheek kunt u binnen het huidige belastingstelsel mogelijk gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek. Sluit u een nieuwe Aflossingsvrije Hypotheek af? Dan heeft u in principe geen recht op hypotheekrenteaftrek. Onder bepaalde voorwaarden kunt u hier nog wel aanspraak op maken. Bij gelijke rentepercentages en looptijd zijn de totale kosten over de gehele looptijd (oftewel alle maandbedragen bij elkaar opgeteld) van een Annuïteitenhypotheek lager dan van een Aflossingsvrije Hypotheek. Dit komt doordat u bij een Annuïteitenhypotheek direct begint met aflossen en hierdoor tijdens de looptijd uw schuld verlaagt. Daarom betaalt u in totaal minder aan rente. Daarnaast kunt u bij de Annuïteitenhypotheek gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek als u aan de voorwaarden voldoet.

Zijn er verschillen met een Lineaire Hypotheek?

Ja, hoewel u bij beide hypotheken elke maand aflost en de hypotheek helemaal is afgelost zijn er wel degelijk een aantal belangrijke verschillen:

  • Bij gelijke rentepercentages en looptijd zijn de totale lasten over de gehele looptijd (dus al uw maandbedragen bij elkaar opgeteld) van de Lineaire Hypotheek lager dan bij de Annuïteitenhypotheek. Dit komt doordat u bij de Lineaire Hypotheek sneller aflost en u daardoor over de gehele looptijd minder rente betaalt.
  • Bij de Lineaire Hypotheek is het aflossingsbedrag per maand tijdens de gehele looptijd gelijk. Bij de Annuïteitenhypotheek betaalt u in het begin vooral rente en weinig aflossing, maar geleidelijk aan lost u steeds meer af en betaalt u steeds minder aan rente.
  • De brutomaandlasten bij de Lineaire Hypotheek zijn in het begin hoger dan bij een Annuïteitenhypotheek. Maar door de snellere aflossing op de Lineaire Hypotheek dalen de brutomaandlasten tijdens de rentevaste periode. Bij de Annuïteitenhypotheek blijven de brutomaandlasten gedurende de rentevaste periode gelijk.
  • Maakt u gebruik van hypotheekrenteaftrek? Bij de Lineaire Hypotheek dalen de nettomaandlasten tijdens de looptijd. Bij de Annuïteitenhypotheek stijgen deze.
Kan ik tussentijds aflossen?

Ja, dat kan. De maximale aflossing per jaar is afhankelijk van uw hypotheekverstrekker. Neem voor deze voorwaarden gerust contact met ons op.

Kan ik wel gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek?

Ja, binnen het huidige belastingstelsel kunt u bij deze hypotheekvorm onder voorwaarden gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek.